Selasa, 29 November 2011

New 7 Wonders Of The World (7 Keajaiban Alam Terbaru)

Sebuah Agensi yang dikenali sebagai New Wonders Of The World telah mengumumkan 7 keajaiban dunia untuk kategori Alam semulajadi kerana mengambil kira keunikan dan keaslian serta keindahannya.

1. Kepulauan KOMODO

Kepulauan Komodo seluas 1.817 kilometer persegi mempunyai keunikan hasil alam semulajadi dari segi haiwan dan specis tumbuhan yang dikatakan kekal sejak zaman dinasour lagi.

2. Hutan Hujan AmazonHutan Amazon atau turut dikenali sebagai lembah amazon seluas 5.5  juta kilometer yang merentangi 9 negara adalah antara hutan yang masih kekal kaya dengan spesis hutan dan binatangnya.

3. Halong Bay

Sebuah teluk di Provinsi Quang Ninh, Vietnam seluas 1553 kilometer persegi dikelilingi pulau-pulau batu kapur yang unik.


4. Air Terjun Iguazu

Air terjun, terletak di Brazil merupakan tempat kepada spesis flora dan fauna yang telah pupus ditempat lain.

5. Pulau Jeju


Pulau sekitar 130 kilometer di Korea merupakan pulau gunung berapi.

6. Sungai Bawah Tanah Puerto Princesa
Sungai Bawah tanah di filipina sepanjang 50 kilometer.


7. Table Mountain

Sebuah gunung berbentuk meja di Afrika Selatan

Isnin, 28 November 2011

Bunuh Diri Kerana Hutang ( Please Dont Try This At Home)

Greek- Seorang lelaki berusia 55 tahun nekad membunuh dirinya dengan membakar diri menggunakan minyak petrol di depan orang ramai. Lelaki tersebut bernasib baik kerana pihak polis sempat memadamkan kebakaran tersebut dengan alat pemadam api. Lelaki itu kini dirawat dihospital berdekatan dan keadaannya dilaporkan stabil.Jangan sekali-kali meniru aksi ini. Membunuh diri itu Haram dan berdosa besar di sisi Islam.

Ahad, 27 November 2011

Salam Maal HIjrah 1433Diriwayatkan daripada Abdullah bin Amr r.a:" Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya" Seorang Muslim adalah orang yang tidak merugikan Muslim yang lainnya dengan lidah, mahupun kedua tangannya. Dan seorang Muhajir (orang yang berhijrah) itu adalah orang yang meninggalkan semua larangan Allah SWT.

Riwayat Bukhari
alt