Rabu, 26 Oktober 2011

Kata-kata Pemandu Van Yang Melanggar Yue Yue. After all It,s all about money.

Pemandu van dan lori yang bertanggungjawab melanggar Yue Yue, kanak-kanak malang berusia 2 tahun telah pun ditahan untuk siasatan lanjut oleh polis China. 

Nak tau apa reaksi dia bila ditanya kenapa terus melanggar budak tersebut dan tidak menyelamatkannya. Aku petik dari laman web syoknya download.com.

"Nak tahu tak apa yang pemandu van tu cakap pasal die langgar budak perempuan tu? Mula2kan die dah terlanggar budak tu and die berhenti kejap sbb perasan die langgar budak. Masa tu budak tu berada di tgh2 antara tayar depan dan belakang. Die terfikir kalau budak tu mati, die cuma perlu bayar denda lebih kurang RMB10,000- RMB20,000 je tapi kalau budak tu hidup die kena tanggung akibatnya seumur hidup so die teruskan langgar budak tu dengan harapan budak tu akan mati. Itulah undang2 di China yang mana kalau langgar mati lebih senang nak kira drpd langgar hidup. So sekarang pemandu van tu sangat berharap yang budak kecik ni akan mati."





 Jadi siapa yang bersalah disini. Maknanya bukan pemandu itu sahaja yang bersalah. Bahkan seluruh kerajaan China bersalah. Ada pulak maklumat yang mengatakan kesalahan diletak dibahu orang yang menolong sekiranya berlaku sebarang kemalangan atau sebagainya.


"Sekarang aku nak cerita fakta sebenar dan boleh juga dikatakan peringatan pada korang yang nak pergi ke China... Kalau korang jumpa or ternampak orang lain dalam kesusahan seperti seorang makcik terjatuh basikal, atau budak kecik dipukul or dibuli ataupun ko nampak seorang tua yang tibe2 diserang sakit jantung,

 sila jangan tolong..

 Ye, benar2 kawan2. JANGAN TOLONG! Nak tahu kenapa? Sebabnya bila kau tolong, orang itu dah menjadi tanggungjawab engkau. Contohnya, kau nak tolong makcik yang jatuh basikal tu, katakan makcik tu patah kaki, maka ko yang kena tanggung sume kos perubatan die sbb ko yang tolong dia...

 Ataupun ko akan disaman oleh anak makcik tu sbb ko lah penyebab mak die jatuh...Inilah faktanya di China. Nilai moral dah takde. Mereka akan pentingkan diri sendiri sbb kalau mereka tolongpun mungkin mereka yang akan tanggung akibatnya...

 Serius wa cakap lu. Cerita ini diceritakan oleh ofismate aku yang membacanya dalam akhbar cina minggu lepas.

 Dalam akhbar tu penulis bagitau ada seorang askar (kalau tak silap aku) menolong seorang tua yang terjatuh secara tiba2.. Kerana prihatin takde org lain nak tolong maka askar ni pon naklah bantu tapi anak org tua ni nampak die pegang mak die so die tuduh askar ni yang tolak mak dia. So askar ni kena saman dan terpaksa menanggung kos perubatan org tua tu..

 Akibatnya die kena buang kerja. Jadi kes budak yang kena langgar ni pun sama.Baik biarkan jek budak tu sbb kalau tolong and jadi pape yang lebih teruk kat budak tu, diorang yang kena tanggung".
 
 Jadi kesimpulannya manusia hilang perikamusiaannya hanya kerana satu benda iaitu duit. Kerana takut menanggung akibatnya dimasa akan datang masyarakat China enggan menolong antara satu sama lain sekiranya ditimpa kesusahan. So.. it,s all about money.